Multifunctionele ovens
Multifunctionele ovens zijn in staat om meerdere gerechten gelijktijdig te bereiden. Door de circulatie van gestuwde of vermengde lucht wordt de temperatuur in de oven gelijkmatig verdeeld en zijn temperaturen van 160° tot 190° voldoende. Voordelen zijn het beperkte stroomverbruik, minder opspattend vet en een gelijkmatig kookproces. De meeste ovens zijn voorzien van een koude deur, een zelfreinigende keramische filter om reukloos te bakken en zelfreinigende materialen. Gezien hun beperkte mogelijkheden worden traditionele ovens met slechts twee weerstanden (bodem en grill) niet vaak meer gekozen.
Types van reinigingen bij ovens
Pyrolyse: de oven reinigt zichzelf door middel van 'verkoling': vet en vuil worden bij zeer hoge temperaturen (500°C) omgezet tot koolstof. De cyclusduur varieert naargelang de vervuiling van de oven.
Katalyse: De ovenwanden zijn afgewerkt met een poreus email dat de vetten door oxidatie verbrandt tijdens het bakken.
Clean email: Deze ovens beschikken over een binnenwerk waarvan de wanden bedekt zijn met vuilwerend email. Dat dient geregeld onderhouden te worden met een zacht reinigingsmiddel of een spons.