Graniet blinkt uit in hardheid. Deze natuursteensoort is slijtvast en in hoge mate hitte- en vochtbestendig, waardoor het uitermate geschikt is voor de keuken. Kenmerkend voor graniet is het strakke karakter, de unieke tekening en de hoge weerstand tegen vervuiling.
Voordelen van een granieten werkblad
Graniet is keihard en daardoor krasbestendig en snijvast. In tegenstelling tot veel andere materialen is het ook zeer hittebestendig. Doordat graniet een natuurmateriaal is dat uit één stuk gewonnen wordt, zal het blad niet snel tekenen van slijtage vertonen en is het bijzonder duurzaam. Graniet kan op verschillende manieren worden bewerkt, aan het oppervlak of de rand. Voorbeelden van randafwerkingen zijn de klassieke rechte rand, de papegaaienbek bij landelijke keukens en de opgedikte rand voor een extra dik werkblad.
Afwerkingsmogelijkheden met graniet
- Verzoeten gebeurt door besproeiing met water en wordt uitgevoerd met behulp van schuurkoppen. De korrelgrootte van de schuurkoppen bepaalt de afwerking. Een verzoet oppervlak geeft een lichte weerspiegeling (matglanzend, afhankelijk van de steenstoort). Het oppervlak is effen en mat. Deze afwerking is echter poreus en vlekgevoelig. Geregeld behandelen met een vlekstop is dus een must.
- Polijsten gebeurt machinaal met een nog fijnere korrel dan bij het verzoeten. Bij het polijsten nemen de tinten hun verschillende nuances aan. Bij een gepolijste steen worden de kleuren versterkt en krijgt de steen een weerkaatsend oppervlak met hoge glans. Het oppervlak is beschermd tegen vuil en vlekken en is niet poreus.
- Een anticato of gebrande afwerking omvat het schuren en trommelen van de natuursteen. Zo verkrijg je een oneffen, kras- en slijtvast oppervlak dat wordt afgedicht met speciale schuurborstels. Het resultaat is een ruwe, robuuste look. Tweemaal per jaar is een behandeling met vlekstop aan te raden.